Restauracja powinna być miejscem, w którym spożywa się posiłki z przyjemnością. Znaczenie ma nie tylko smak dań, ale też prezencja samego lokalu. Do osiągniecia optymalnego efektu niezbędny jest profesjonalny sprzęt, który pomoże kompleksowo zadbać o wszystkie najważniejsze kwestie.
Lokale gastronomiczne przyciągają klientów wyśmienitą kuchnią oraz wyjątkową atmosferą. Restaurację odróżnia od stołówki czy jadłodajni m.in. właśnie to, że wnętrze zachęca do długiego delektowania się potrawami. Jak stworzyć miejsce, z którego klientom będzie żal wychodzić? Przede wszystkim trzeba skompletować odpowiedni sprzęt. W tym tekście podpowiadamy, w jakie wyposażenie restauracji warto inwestować, by stworzyć solidną podstawę działalności!
Sprzęt kuchenny wysokiej jakości
Restauracja oczywiście musi mieć profesjonalną kuchnię. To właśnie ona jest sercem lokalu, dlatego musi być przestronna, funkcjonalna oraz bezpieczna. Ogromne znaczenie ma dobór sprzętu AGD – powinien być możliwie jak najbardziej wydajny, wytrzymały oraz praktyczny. Z tego względu w restauracjach wykorzystuje się specjalne, dedykowane urządzenia.
Najważniejszym sprzętem jest kuchnia gastronomiczna, która odpowiada za obróbkę cieplną większości potraw. Najlepszym wyborem będzie prosty, niezawodny model, taki jak te dostępne w ofercie firmy GastroProdukt – marki specjalizującej się w sprzęcie dla gastronomii. Katalog produktów znajdziesz na: gastroprodukt.pl/kuchnie-gastronomiczne.
Restauracja ma otwartą kuchnię, np. dodatkową atrakcją w pizzerii jest możliwość „podglądania” obsługi podczas pracy? Wtedy świetną opcją będzie efektowny, stylizowany sprzęt o profesjonalnych parametrach, taki jak np. produkowany przez markę Lofra. Zobacz produkty na: lofra.pl/kuchnie-wolnostojace.
Profesjonalne wyposażenie zaplecza restauracji
Pyszne jedzenie warto serwować w pięknych, zadbanych salach. Większość przedsiębiorców skupia się na wyposażeniu kuchni, zapominając o tym, że restauracja musi się jeszcze dobrze prezentować. Bardzo ważne jest dbanie o czystość obrusów, serwet, zasłon i innych tekstyliów. Można co prawda korzystać z usług pralni, ale jest to kosztowne i wiąże się z dodatkowym wysiłkiem – tekstylia trzeba dostarczyć, a następnie odebrać. Do tego jest się uzależnionym od zewnętrznego podmiotu, co może generować kolejne problemy, np. opóźnienia.
Wygodnym i opłacalnym rozwiązaniem jest stworzenie małej pralni na zapleczu restauracji. Poza pralkami powinien znaleźć się w niej sprzęt do prasowania, który znacznie usprawni cały proces. Najlepiej sprawdzi się specjalny magiel przemysłowy – błyskawicznie przygotuje obrusy i serwety do tego, by położyć je na stół. Profesjonalne wyposażenie pralni również jest dostępne w ofercie marki GastroProdukt. Potrzebne produkty znajdziesz na stronie: gp-pralnia.pl/magiel-przemyslowy.
- Jurty – idealne miejsce na spędzenie Bożego Narodzenia i ferii zimowych na Dolnym Śląsku
- Czy Hołownia wart był KOalicjantów…
- Zmarnowany talent…
- Kamera i taniec: nowe spojrzenie na ruch i jego emocjonalny przekaz w materiałach filmowych
- Linie do produkcji pelletu – co warto wiedzieć przy projektowaniu i budowie?